Yazılarımız

Tesla Akademi

KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAKLARI

Günümüzde teknolojik çalışmaların ilerlemesiyle birlikte hayatımızda yer alan ürünlerin çeşitliliği hayli artmıştır. Artık bilişim alanındaki uygulamaların sürekliliği oldukça önemlidir. Bireysel ve kurumsal olarak sunulan uygulamaların 7/24 hizmet sunma zorunluluğu kendisini daha çok hissettirmiştir. Örneğin bir web sitesinin sunulduğu herhangi bir sunucunun devamlı olarak hizmet sunmasının sağlanması gerekir. Çünkü ülkemizde ve dünyada bir web sitesine her zaman erişim istenen bir durumdur.

Bilgi çağının bir gereği olarak sistemlerin devamlılığının sağlanması için bazı önlemlerin alınması gerekir. Bunlar arasında en önemlilerinden biri de sunulan hizmete her an erişimin sağlandığı kesintisiz güç kaynağı olarak gösterilir. Bu yazımızı takip etiğiniz takdirde kesintisiz güç kaynakları hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz. Peki kesintisiz güç kaynağı nedir?

Kesintisiz Güç Kaynakları

Kesintisiz Güç Kaynağı

Kesintisiz güç kaynakları , İngilizce olarak UPS (Uninterruptible Power Supply) olarak anılır ve elektrik enerjisi ile çalışan sistemlerin, şebekede meydana gelen ya da ortaya gelebilecek ani değişiklikler, çöküntüler, harmonikler ve yükselmeler gibi gerilim dalgalanmalarına karşı koruma sağlamasının yanında enerji kesintisi sırasında enerji üreterek sistemin devamlılığını sağlayan elektronik cihazdır.

Kesintisiz güç kaynakları temel olarak iki ana göreve sahiptir. İlk olarak sistemin olumsuz şebeke şartlarına karşı korunması, ikinci olarak ise enerji kesintisi esnasında depoladığı elektrik enerjisini sisteme aktarmak suretiyle sistemin sürekliliğini sağlanmasıdır.

Kesintisiz Güç Kaynakları

Yukarıda bahsedilen işlemler kesintisiz güç kaynağı devresi sayesinde gerçekleştirilebilmektedir. İsterseniz cihazın içyapısı hakkında da biraz bilgi verelim. Kesintisiz güç kaynakları temel olarak beş bölümden oluşur.

1. Aküler: Enerjinin kesilmesi durumunda invertörün ihtiyaç duyacağı DC gerilimin üretilmesi sağlanır. Burada tam bakımsız kuru tipli akü kullanımı mevcuttur.

2. Invertör Ünitesi: Akü ve şarj ünitesince sağlanan DC gerilimin 220V AC’ye çevrilmesi sağlanır.

3. RS – 232 / USB Haberleşme Birimi: Kesintisiz güç kaynağıyla alakalı bilgilerin bilgisayar ekranında izlenmesini sağlar.

4. Static By - Pass: Aşırı yük veya herhangi bir arıza esnasında bağlı olduğu yükün kesintiye uğramasını önleyip şebekeye aktarmaya yarar.

5. Şarj Ünitesi: Cihazdaki akülerin şarj edilmesini ve invertör için DC güç üretilmesini sağlar.

Kesintisiz Güç Kaynağı Çeşitleri

Şebeke geriliminin durumuna göre farklı güç kaynakları bulunmaktadır. Bunları aşağıda görmektesiniz:

  • Off –Line UPS: Bu güç kaynağı, şebeke gerilimi belirli toleranslar şeklinde ise yükü doğrudan şebekeye bağlar, şebeke gerilimi toleranslar dışına çıktığında ise kesintisiz güç kaynağı konumuna döner ve kısa süreli besleme yapar.
  • Line – Interactive UPS: Bu çeşit güç kaynağı, şebeke gerilimi var ise şebekeyi ayarlayarak yüke verir, şebeke kesilirse kesintisiz güç kaynağı konumuna geçer ve kısa süreli besleme yapar.
  • Online UPS: Online UPS güç kaynakları, yükleri süreli olacak biçimde kesintisiz güç kaynağından besler ve şebeke gerilimi var ise şebekeden akülerini şarj eden türdür.

Kesintisiz Güç Kaynağı Arızaları

Yazımıza biraz da kesintisiz güç kaynaklarında yaşanan arızalardan bahsederek devam edelim. Aşağıda maddeler halinde bazı arızalar verilmiştir:

  • UPS’ten aralıklı olarak uyarı sinyali gelmesi
  • UPS’ten sürekli olarak uyarı sinyali gelmesi
  • UPS’ten aralıklı olarak uyarı sinyali gelmesi ve arıza ışıklı uyarısı yanması
  • Şebeke elektriği gidince UPS‘in kısa sürede kapanması
  • Şebeke elektriği gidince UPS‘in anında kapanması
  • Şebeke elektriği gittiğinde UPS’in çalıştığı halde UPS’e bağlı cihazların çalışmaması

Bu arızaların görülmesi durumunda kesintisiz güç kaynağı tamiri sağlanmalıdır. Aksi halde olumsuz durumlar için sistemimizi kurtarması beklenen bu cihazın istenmeyen davranışlar sergilediğini görebiliriz.

Kesintisiz Güç Kaynağı Son Bakış

Teknolojinin her tarafımızı sardığı günümüzde kesintisiz güç kaynakları önemli bir görevi üstlenmişlerdir. Bundan dolayı bilişim alanında uğraş verenlerin bu cihazlar hakkında gerekli ve yeterli bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir. Biz de bu yazımızdakesintisiz güç kaynakları nedir sorusuna cevap arayarak giriş niteliğinde bilgi aktarmaya çalıştık. Özellikle bilgisayar kesintisiz güç kaynağı çok önemli görülmektedir.

Kesintisiz Güç Kaynakları

Piyasada birçok güç kaynağı modeli vardır. Inform kesintisiz güç kaynağı ve APC kesintisiz güç kaynağı bunlar arasında yer alıp daha farklı modellere de erişebilmek mümkündür. Siz de bireysel ya da kurumsal olarak kesintisiz güç kaynağı sahibi olarak sistemlerinizi devamlı olarak ayakta tutabilirsiniz.

PAYLAŞ

 TESLA AKADEMİ