Yazılarımız

Tesla Akademi

GÜÇ KAYNAĞI YAPIMI

Günümüzün vazgeçilmez cihazları olan elektronik aygıtlar devamlı olarak çalışabilmek için belirli bir enerjiye ihtiyaç duyarlar. Öyle ki bazı sistemlerin kesintisiz bir şekilde işletilebilmesi için her zaman güç verilmesi gerekmektedir. Bu da genellikle güç kaynakları ile sağlanır. Sistemin çalışması için verilen enerjinin devamlı olması gerekiyorsa eğer bu durumda kesintisiz güç kaynakları kullanılır. Konumuzun detaylarına geçmeden önce güç kaynağının ne olduğunu tarif etmek yararlı olacaktır.

Güç kaynakları , mevcut bir sistemin ya da düzeneğin ihtiyaç duyduğu enerjinin sağlanması için kullanılan cihazlardır. Günlük hayatta karşılaştığımız güç kaynağı türleri aşağıdaki gibidir:

  • Cep telefonu pili
  • El feneri pili
  • Pillerin doldurulmasına yarayan adaptör
  • Bilgisayar pili
Güç Kaynağı Yapımı

Günlük hayatta karşılaştığımız bu kaynaklar sayesinde cihazın sürekli olarak çalışması sağlanabilmektedir. Tabi ki bu kaynakların belirli sürelerde doldurulmaları devamlılıklarını sağlamak için gereklidir. Bu giriş bilgisinden sonra güç kaynağı yapımı ile ilgili olarak detaylara geçebiliriz.

Güç Kaynağı Nasıl Yapılır?

Günlük hayatta kullanılan çoğu elektronik cihazdaki pil, adaptör ve benzeri kaynakların nasıl yapıldığını öğrenerek bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz. Böylece güç kaynakları hakkında bilgi sahibi olacaksınız ve rutin yaşamınızda karşınıza çıkabilecek sorunlara çözümler üretebileceksiniz. Güç kaynağı yapımı birkaç adımdan oluşmaktadır. Bunlar,

1. Güç kaynağı kutusu yapımı

2. Güç kaynağı yapımı devresi ve plaketin çıkarılması

3. Baskı devre plaketine malzemelerin yerleştirilmesi

4. Güç kaynağı kutusuna hazırlanan elemanların yerleştirilmesi

Güç Kaynağı Kutusu Nasıl Yapılır?

Güç kaynağı yapımı işleminde birinci aşama olan güç kaynağı kutusu yapımında dikkat edilmesi gereken ilk husus kutu yapımında kullanılan malzemenin sağlam ve ısıya dayanıklı olmasını sağlamaktır. Aynı zamanda içerisine yerleştirilecek olan malzemeyi de koruması gereken kutu, kolay şekil alabilen ve tasarım yapılan şeklin bozulmadan korunmasını sağlamalıdır. Kutu yapımında genellikle sac malzeme kullanılmaktadır. Bu aşama geçildikten sonra güç kaynağı devresi ya da duruma göre ayarlı güç kaynağı devresi yapım aşamalarına kısaca göz atalım.

Güç Kaynağı Yapımı

Baskı Devre Plaketinin Yapımı

Güç kaynağı yapımı için baskı devre oluşturabilmek için gerekli ön bilgi baskı devre teknikleridir. Aynı şekilde asit çözeltisi için kullanılabilecek asit türlerini de bilmek uygulamanın rahat bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Baskı devre yapım tekniklerini bildiğiniz varsayılarak konumuza devam edelim.

Güç kaynağı yaparken kullanılacak baskı devre plaketinin çıkarılması için öncelikle şeması verilen devrenin alt ve üst görünüşleri aydınger kağıda çizilir. Güç kaynağı devresi 0 -12V DC gerilim ayarlı, +12V DC gerilim çıkışına sahip ve -12V DC gerilim çıkışı özelliklerine sahip olabilir. Tabi ki kullanılacak olan güç kaynağının özelliklerine göre bu nitelikler değişebilir. Baskı devre oluşturmada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi yüksek akım geçecek yol bağlantılarının daha kalın yapılmasını sağlamak olacaktır.

Güç Kaynağı Yapımı

Bu aşamalardan sonra aydınger kağıdı üzerinden baskı devre plaketine aktarılan baskı devre aşaması da elektronik elemanların yerleştirilmesi ile son bulacaktır.

Güç Kaynağı Kutusuna Hazırlanan Malzemelerin Yerleştirilmesi

Güç kaynağı yapımı için yapılacak son işlem hazırlanan bütün malzemelerin toparlanıp kutuya yerleştirilmesi olacaktır. Öncelikle güç kaynağı kutusuna transformatörün nasıl yerleştirileceğine göz atalım. Transformatör diğer malzemeye göre daha ağır olduğundan somunlu vida ile iyi sıkılması tavsiye edilir. Ayrıca 220V AC gerilimin kutuya girdiği yere monte edilmelidir, çünkü çevresinde hava akımı için boşluk olmalıdır.

Güç Kaynağı Yapımı

İkinci olarak ise plaketin yerleştirilmesi sağlanır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta transformatörün ayakları üzerine ve yatay olacak şekilde monte edilmesidir. Herhangi bir hata ya da arıza durumunda plaketin rahatça sökülmesi ya da hiç sökülmeden arızanın giderilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca bakır yüzeylerin iletken kısımlarla teması da önlenmelidir. Dış bağlantı elemanları ve kabloları da bağlayarak işlem tamamlanmış olacaktır.

Güç Kaynağı Yapımı Eğitimi

Elektrik – elektronikte rastlayabileceğimiz güç kaynağı yapım işlemleri aslında teknik bir konudur. Bu konuda güç kaynakları ders notları edinerek bireysel olarak ortaya bir ürün çıkarılabilse de öncelikle kesintisiz güç kaynakları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Sahip olacağınız teorik bilgiden sonra yapacağınız uygulamalar sonucunda anahtarlamalı güç kaynakları ve ayarlanabilir güç kaynağı yapımı yapabilecek seviyelere gelebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bilgi birikimlerinizi uygulamaya dökerek daha çok tecrübe sahibi olmaktır.

PAYLAŞ

 TESLA AKADEMİ