Yazılarımız

Tesla Akademi

ARDUİNO MEGA 2560

Teknolojinin harika ürünleri arasında yer alan mikro denetleyici kartları zaman içerisinde bazı standartları da bünyesinde barındırarak araştırmacıların kullanımına sunulmuştur. Öyle ki devre kart yapımı ile uğraşmayıp yalnızca böyle bir kartın özelliklerini kullanmak isteyenler için piyasada birçok mikro denetleyici kart bulunmaktadır. İşte yazımızda sizlere bu amaçlarla üretilmiş bir mikro denetleyici kartı olan Arduino Mega 2560 ürün tanıtımını yapacağız.

Arduino Mega 2560 Özellikleri

Arduino Mega 2560 temel olarak bir Atmega2560 mikro denetleyici kartıdır. Üzerinde 15 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilen 54 adet dijital giriş – çıkış pini bulunur. Aynı zamanda 16 analog giriş, 4 UART (Universal Asynchronous Receiver/Transmitter – Evrensel Asenkron Alıcı/Verici), 16 MHZ kristal osilatör, USB bağlantısı, adaptör girişi, ICSP çıkışı ve bir tane ‘Reset’ butonu bulunmaktadır.

Arduino Mega 2560

Arduino Mega 2560 mikro denetleyici kartı Arduino Mega’nın yerine üretilen daha gelişmiş bir versiyondur. Aşağıdaki özelliklerin detayları gösterilmektedir.

  • Mikro denetleyici : Atmega 2560

  • Dijital I/O pinleri : 54 (14 tanesi PWM çıkışı için kullanılır)

  • Analog giriş pinleri : 16

  • I/O pinlerinin akımı : 40 mA

  • 3.3V pini akımı: 50 mA

  • Çalışma gerilimi: 5V

  • Besleme voltajı (Tavsiye edilen): 7 – 12 V

  • Besleme voltajı (Limit): 6 – 20 V

  • Flash bellek: 256 KB (8 KB bootloader tarafından kullanılır)

  • SRAM: 8 KB

  • EEPROM: 4 KB

  • Clock Frekansı: 16 MHZ

Arduino Mega 2560 Güç Özellikleri

Burada yer alan temel özelliklerin ardından Arduino Mega 2560 projeleri geliştirebilmek için güç özelliklerinin nasıl kullanılacağından bahsedelim. Öncelikle mikro denetleyici kartın çalıştırılabilmesi için USB ve harici bir adaptör ya da batarya ile besleme yapmak gereklidir. Bu yöntemler sonucu güç kaynağı otomatik olarak seçilecektir. Devre kartı 6 – 20V arası harici kaynakla da beslenebilmektedir.

Arduino Mega 2560

Arduino Mega mikro denetleyici kart 7V’tan aşağı besleme verilirse 5V’luk çıkış pini tam olarak istenen değeri veremeyebilir ve bu da kartın dengesiz bir şekilde çalışmasına yol açacaktır. Aynı şekilde eğer 12V değerinden yüksek bir harici güç kaynağı uygulanırsa voltaj regülatörünün fazla ısınması sonucu kart zarar görebilecektir. Bundan dolayı devre kartının çalıştırılması için 7 – 12V aralığı ideal olacaktır.

Arduino Mega 2560 sürücü özellikleri açısından ise şu şekildedir: Mega 2560’ın diğer kartlardan farkı FTDI USB-to-serial sürücü entegresi kullanılmamasıdır. USB-to-serial entegresi yerine Atmega16U2 USB-to-serial dönüştürücü kullanılmak üzere programlanmıştır.

Arduino Mega 2560 Programlama

Arduino Mega 2560 projeleri ortaya konabilmesi için devre kartının istenilen şekilde programlanabilmesi gerekir. Bu işlem de Arduino IDE kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bootloader (Devre kartına yazılım yüklemek için kullanılan kodlar) üzerinde gelir ve eğer istenirse Bootloader atlanıp herkes kendisi ICSP (In-Circuit Serial Programming – Devre Üzerinde Seri Programlama) üzerinden direkt olarak mikro denetleyici programlayabilmektedir.

Arduino mikro denetleyici serisi ile birçok proje ortaya konabilmektedir. Öncelikle bu yönde proje çalışmaları yapabilmek için sizlere Arduino UNO ile başlamanız önerilebilir. Arduino UNO nedir diye soracak olursanız, gömülü sistemlere başlangıç seviyesinden başlayıp kendisini bu alanda geliştirmek isteyenler için sunulmuş bir üründür. Başlangıç seviyesinden sonra ilerledikçe kendinizi daha farklı ve kaliteli projelerde bulacaksınız. Örneğin:

  • Arduino Led Kontrolü

  • Arduino Step Motor Kontrolü

  • Arduino DC Motor Kontrolü

  • Arduino LCD Kontrolü

  • Arduino CNC

  • Arduino Robot Kontrolü

gibi projelerin adım adım hayata geçirilmesi mümkündür. Bu konuda yapılması gereken bir adet Arduino Mega 2560 geliştirme devre kartına sahip olmak ve çalışmalara hemen başlamak olacaktır.

Arduino Mega 2560

Günümüzde artık gömülü sistemlerin popüler olmaya başlamasıyla beraber araştırmacıların gözdesi olan Arduino geliştirme kartları sahip olduğu özellikler ile kullanıcıları etkilemeye devam ediyor. Birbirinden farklı projelerin hayata geçirilmesinde rol oynayan bu kartlar sayesinde siz de gelişimin bir parçası olabilirsiniz.

Gömülü sistemler dünyasında söz sahibi olabilmek için bir yerden başlamak gerekir ve başlangıç için de Arduino geliştirme kartları oldukça ideal bir çözüm olacaktır. Siz de bu keyifli dünyada yer almak için acele edin.

PAYLAŞ

 TESLA AKADEMİ