Yazılarımız

Tesla Akademi

PLC NEDİR?

PLC tanım olarak (Programmable Logic Controller); Endüstriyel uygulamalar için geliştirilmiş, digital ve analog verileri işleyebilen, içerisinde birçok sayıcı, timer, puls fonksiyonu , PİD, aritmetik işlem vb. komutlar barındıran, mikroişlemci tabanlı bir cihazdır.

PLC cihazı röleli kumanda sistemlerine göre toz, nem ve manyetik alanlardan en az etkilenir. Pano içerisindeki kablo karışıklığını en aza indirir.

PLC Programlama

Yeni donanım eklemeleri PLC programlama ile çok rahatlıkla güncellenebilir. PLC simülasyon programı sayesinde yazılımın her aşamasında kullanıcıya yazmış olduğu PLC programını deneme ve izleme olanağı sağlar.

Piyasada bir çok firmanın üretmiş olduğu PLC cihazı olmasına rağmen; kullanıcılar daha çok SIEMENS , OMRON , MÖLLER, SCHNEIDER, MITSUBISHI, PANASONIC ve DELTA gibi markaları tercih etmektedir .

PLC Nedir?

Kullanıcının marka seçiminde; PLC cihazının kararlı çalışması, PLC fiyatının ucuz olması, PLC programlama dilinin basit olması, PLC programlama dilinin Türkçe olması gibi noktalara dikkat etmektedir.

Ayrıca ara yüzün basit olması ayrı bir tercih sebebidir. PLC programlama Megep sistemi ile artık liselerimizde de önemli bir şekilde anlatılmaktadır. PLC'ler hem kendi aralarında hem de panel (HMİ) ve Scada sistemleri ile iletişim kurabilmektedir

PLC yapısı temel olarak giriş birimi, çıkış birimi ve merkezi işlem birimi (CPU) dan oluşur. PLC giriş birimine (Sensörler, butonlar, sınır anahtarı vb.), çıkış birimine (Röle, lamba , selenoid valf vb.) elemanlar bağlanır.

PLC Nasıl Çalışır?

"PLC nasıl çalışır?" sorusunun cevabı ise PLC, RUN moduna alındığında giriş biriminden aldığı verileri kullanıcının amaca uygun yazmış olduğu programa göre derleyip , çıkış birimine aktarır ve ilgili elemanları çalıştırır.

PLC taraması PLC tipi , CPU içerisinde yazılan programın uzunluğu gibi verilerle değişir ve STOP moduna alınıncaya kadar devam eder. İyi bir PLC giriş birimindeki değişmeleri hızlı bir şekilde çıkışa aktarabilmelidir.

PLC Nerelerde Kullanılır?

PLC nerelerde kullanılır? Otomotiv, gıda, fırın kontrolü, asansör sistemleri, konveyör ve paketleme hatlarında, robotik sistemlerde, plastik enjeksiyon makineleri, petrol dolum tesisleri, Elektro pnömatik-hidrolik sistemler vb. bir çok alanda PLC sistemleri kararlı bir şekilde çalışmaktadır.

PLC Nedir?

Endüstrinin sürekli geliştiği modern çağımızda otomasyonun ve kontrol sistemlerinin olmazsa olmazı PLC, sanayinin ihtiyaçlarına cevap verebilmek için sürekli olarak kendisini yenilemektedir.

PAYLAŞ

 TESLA AKADEMİ