Yazılarımız

Tesla Akademi

PIC PROGRAMLAMA

Pripheral Interface Controller, (Programlanabilir Çevre Üniteleri) piyasada yaygın bilinene adıyla PIC, İngilizce kelimelerin baş harflerinin kısaltılmasıdır.

PIC Programlama Nedir?

PIC, Microchip firmasının üretimi olan mikrodenetleyicilerin genel ismidir. Diğer mikrodenetleyici çeşitleri şunlardır;Microcip (PIC 16F628) intel (8051AH), Motorola (6800), Atmel (AT mega 161), Scenix (SX18) bunlardan bazılarıdır.

PIC Programlama Dilleri

PIC programlama programları tarafından, programlanmamış bir PIC, işletim sistemi kurulmamış bir bilgisayardan farksızdır. Microchip firmasının PIC programlamak için ürettiği PIC assembly dili, C ile PIC programlama, CCS C ile PIC programlama, basic ile PIC programlama bunlardan en çok kullanılanlarıdır.

Assembly dili bize diğer dillerle karşılaştırılamayacak kadar geniş bir yetki sağlar. Fakat Assembly dili kullanımı zordur. Diğer programlama dilleri bu zorluktan dolayı ortaya çıkmıştır. Bu yazılım dillerinden biriyle programı yazdıktan sonra, yazılımı işlemcinin anlayacağı HEX koduna çevirmeliyiz. Bunun için PIC Assembler, MPLAB, PIC C compiler kullanılabilir.

Hex uzantlı dosya ICPROG gibi yazılımla PIC’e yüklenir. Artık gerekli İnput ve Output bağlantıları yapıldıktan sonra PIC programlama devresi çalışmaya hazırdır.

PIC Programlama

Mikrodenetleyici yapısı CPU (Central Process Unit), RAM (Random Access Memory) ROM (Read Only Memory), input - Output (giriş-çıkış  I/O) uçları, seri ve parelel portlar, sayıcılar (counter) ve bazı mikrodenetleyicilerde de Analog 'dan Digital'e (A/D) ya da Digital'den Analog'a (D/A) çeviriciler (konvertör) bulunur.

Besleme gerilimive Osilatör bağlantısı yapılan işlemcimiz , program yüklenmişse artık amacımızı gerçekleştirebilir.

PIC Programlama Dersleri

PIC Basic  ile PIC programlamak, CCS ile PIC programlama  öğrenmek isteyen kişiler için uygulamalı eğitim setleri, temel bilgilerin yanı sıra bir çok örnek bulunuyor. Örneklerin proteus İSİS simülasyon dosyaları ve diğer tüm kod dosyaları verilerek derslerin uygulamaları gerçekleştirilmektedir.

İSİS DNS dosyalarını Proteus programı ile açabiliriz, HEX dosyalarını ise program üzerinden yükleyip simüle edebilirsiniz. PIC programlama eğitimlerinde dersler her kursiyer için eğitim setleri üzerinden yapılmaktadır.

PIC Programlama

Uygulamada değişik PIC programlama örnekleri görebiliriz. Bunlardan bazıları Frekans ölçer devre, uzaktan kumandalı dimmer devresi, LCD'li şifreli kilit, Bluetooth ile programlanabilen Kayan Yazı Devresi,  PIC basic ile servo motor kontrolü gibi gibi PIC ile yapılan projeye rastlıyoruz.

PIC programlamada sınır, kişinin kendisidir.

PAYLAŞ

 TESLA AKADEMİ