Yazılarımız

Tesla Akademi

ELEKTRONİK DEVRE YAPIMI

Bu yazımızda sizlerle elektronik devresi ve elektrik devre yapımı ile ilgili olarak bilgi sahibi olacağız. Teknolojinin gelişmesiyle beraber hayatımızda yer alan ancak çoğu kimsenin haberdar bile olmadığı elektronik devreler aslında bizim için oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Her ne kadar elektronikle alakalı olmayan kimseleri pek ilgilendirmese bile yine de en azından elektronik devrenin ne olduğunu bilmek faydalı olabilir.

Günümüzde kullanılan elektronik cihazların hepsinde elektronik bir devre mutlaka vardır ki zaten elektronik cihaz denilmesinin sebebi de aslında budur. Peki elektronik devre tam olarak neyi ifade etmektedir? Elektronik devre, direnç, diyot, kondansatör, transistör ve indüktör gibi devre elemanlarının ortaklaşa kullanımı ile ortaya çıkarılan bir yapıdır. Bu yapılardan farklı olarak tümleşik devreler vardır. Bunlar da birden fazla elektronik devrenin yer aldığı devre türüdür.

Elektronik Devre Yapımı

Elektronik Devre Kullanım Alanları

Elektronik genel yapısı itibariyle yukarıda bahsi geçen devrelerle oluşturulan bir sistemdir. Ve artık bu sistemlerle birlikte insan hayatı oldukça kolaylaşmıştır. Günlük hayattan iş hayatına kadar birçok yerde karşımıza çıkan elektronik devreler bize zamandan tasarruf imkanı sağlarken aynı zamanda standart ve hızlı işlem yapabilme özelliklerine sahiptir.

Günlük hayatta karşılaşabileceğimiz elektronik yapılar mutfaklarda kullanılan beyaz eşyalar, otomobiller, tabi ki bilgisayar ve cep telefonları, otomatik lambalar ve dijital termometrelerin yapılarında elektronik devreler mevcuttur. İsterseniz biraz da baskı devre yapımı konusunda bilgi sahibi olalım.

Baskılı Devre Yapımı

Elektronik devre konusuna yaptığımız bu kısa girişten sonra elektronik devre yapımı ile ilgili olarak bilmeniz gereken noktalara değineceğiz. PCB baskı devre yapımı konusunda aklımıza bazı sorular gelebilir. Örneğin baskı devrenin ne gibi bir faydası bulunmaktadır?

  • Baskı devreler sayesinde kablo kargaşasından kurtulmak mümkündür
  • Kablo kargaşası olmayan devrelerde yolların kusursuz bir şekilde olması sağlanır
  • Devre üzerinde daha kolay hata kontrolü yapılabilir
  • Herhangi bir devre elemanının değişiminde kolaylık sağlar

Elektronik Devre Yapımı

Kolay Devre Yapımı

Elektronik devre şemaları otomasyon alanında da kullanım alanı bulmaktadır. Ve bu alanda yapılan devreler daha çok endüstriyel üretimle sağlanmaktadır. Biz bu yazımızda bireysel olarak elektronik devre yapımı konusuna değineceğiz. Ancak öncesinde PCB baskı devre yapımı tekniklerinin neler olduğuna bakalım:

1. Positive 20 Tekniği

2. İpek Baskı Tekniği

3. Ütü ile Baskı Tekniği

Biz bu tekniklerden ‘Ütü ile Baskı Tekniği’ konusunda bilgi vereceğiz. Bu tekniklerin genel olarak farkı baskı devre çıkarılırken nasıl işlem yapıldığıdır. Örneğin Positive 20 tekniğinde bakır plakete kimyasal madde içeren sprey sıkılarak çıkarılan asetat kağıttaki tonerin bakır plakete aktarılması ile sağlanır. Bu işlem Ütü tekniğinde ısı ile yapılmaktadır.

Ütü ile Baskı Devre Yapımı

Anlatımda ‘Ütü ile Baskı Tekniği’ni seçme nedenimiz diğer yöntemlere göre en az malzeme kullanımı sağlamasıdır. Gereken malzemeler aşağıda belirtilmiştir.

1. Bakır plaket

2. Asetat ya da kuşe kağıt

3. Eritici (Perhidrol + Tuz Ruhu ya da Demir (3) Klorür)

4. Temizleme için alkol veya aseton

5. Matkap

İlk olarak bilgisayarda devre kartı yapımı oluşturma programları yardımı ile baskı devre çizimi gerçekleştirilir. Burada yapılacak çizim boyutu 1/1 olmalıdır. Hazırlanan çıktı asetat ya da kuşe kağıda çıktı olarak alınıp devre şemasına uygun boyutlarda bir plaket hazırlanır. Kesme işlemi için testere ya da maket bıçağı kullanılabilir. Hazırlanan asetat veya kuşe kağıdı plaketin üzerine kaymayacak şekilde yerleştirilir ve ütüleme işlemi yapılır. Ütüleme işleminden önce plaket yüzeyi iyice temizlenir.

Elektronik Devre Yapımı

Buharsız ve yüksek sıcaklığa ulaşmış bir ütü ile ütüleme yapılır. Ütüleme esnasında dikkat edilmesi gereken nokta asetatın tonerli kısmının bakır plakete değecek şekilde yerleştirilmesi gerektiğidir. Bu işlemden sonra çıkmayan yol olursa asetat kalemleri (CD kalemi olarak kullanılan) ile ilgili yollar üzerinden gidilebilir. Bu işlemden sonra plaket eritici yardımıyla eritilir. Son olarak devre temizlenip devre elemanlarının geleceği yerler matkap ile delinir ve elemanlar yerleştirilerek lehimleme işlemi ile basit elektronik devre yapımı tamamlanmış olur.

Elektronik devre yapımı yazımızda elektronik devre şemaları otomasyon konularında bilgi sahibi olabilmeniz için kısa bir giriş yapılmıştır. Otomasyon yapımı için baskı devre yapımı video anlatımları ile kendinizi geliştirebilirsiniz.

PAYLAŞ

 TESLA AKADEMİ