Yazılarımız

Tesla Akademi

PLC PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ

Teknolojinin hayatımıza kattığı birçok yenilik bulunmaktadır. Bu yenilikler yaşamımızı kolaylaştırmakla beraber zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor. İnsan hayatının belli bir süre arasında yer almasından ötürü bu durum aslında çok önemlidir. Peki bu teknolojiler nelerdir ve hangi yapılardan oluşur? Bu sorunun cevabı geniş bir yelpazeye sahiptir. Ancak biz bu yazımızda PLC programlama ve PLC programlama nedir konularında bilgi vermeye çalışacağız.

PLC Programlama Mantığı

PLC programlama mantığı konusunda bilgi vermeden önce PLC ile ilgili bilgi vermek yararlı olacaktır. PLC İngilizce ‘Programmable Logic Control’ kelimelerinin ilk harflerinden oluşur ve programlanabilir mantık denetleyici anlamına gelmektedir.

Peki PLC ne işe yarar?

PLC’ler algılayıcılardan aldıkları bilgiyi kendisine verilen programa göre işleyen ve sonuçlarını iş elemanlarına aktarmaya yarayan bir mikrobilgisayar sistemi olarak tanımlanırlar. PLC’ler röleli kontrol sisteminde yer alan olumsuzlukları gidermek için geliştirilmiştir. Zaman içerisinde de özellikleri geliştirilmek suretiyle endüstriyel çalışmalarda ardışık kontrol, hareket ve süreç denetimi ile veri yönetimi gibi işlemleri de gerçekleştirebilecek düzeye getirilmişlerdir.

PLC Programlama Teknikleri

Günümüzde birçok firma çeşitli yapı ve özelliklerde PLC üretmektedirler. Mitsubishi, Omron ve Siemens bu firmalar arasında öne çıkanlardır. Bu aşamada bilinmesi gereken önemli bir nokta her firmanın kendilerine özel üretmiş oldukları PLC’ye uygun yazılım üretmiş olmalarıdır. Bütün bunların yanında farklı firmalara ait farklı PLC modelleri olsa da programlama mantığı açısından birbirlerine oldukça yakındırlar.

PLC İç Yapısı

Tekrardan PLC yazılım programları ile programlama mantığına dönecek olursak PLC programlama teknikleri için öncelikle PLC yapısına hakim olmak gerekir. PLC, içerisinde işlemci (CPU), hafıza (Memory) ve giriş – çıkış arabirimleri bulunan bir nevi endüstriyel mikrobilgisayar olarak tarif edilebilir. PLC’yi kontrol edebilmek için programlama kısmından PLC’ye bazı giriş sinyalleri ve kontrol durumları gönderilmektedir. Bunun sonucunda ise çıkış sinyalleri çıkış elemanlarına yönlendirilmek suretiyle istenilen işlemler yaptırılabilir.

PLC Programlama Teknikleri

Giriş – Çıkış arabirimleri ile PLC arasında gerçekleşecek olan sinyal değişimlerinde tekrarlayıcılar (repeater) kullanılır. Bu aşamada Referans’ın ne olduğunu açıklamak gerekecektir.

Referans : Programlama konsolu, komut listesinde yer alan komutlarla program yazmayı ve yazılan bu programı PLC’ye gönderip kaydetmek için kullanılan bir gereçtir.

PLC Programlama Teknikleri

PLC hafızasına kaydedilmiş olan program işlemci tarafından okunur ve kontrol edilir. Programda sorun olmaması durumunda işlemci programı çalıştırır ve bir sonraki adım ne ise o işletilir. Böylelikle programın hepsi adım adım çalıştırılmış olur. Bir PLC’de hafızanın kapasitesi türüne göre değişkenlik gösterecektir.

PLC Programlama Dilleri

PLC’lerin farklı firmalar tarafından üretilmesi yapı olarak da farklı olmalarını gerektirmiştir. Bu kapsamda delta PLC programlama, Siemens PLC programlama şeklinde farklılaşabilen yapılar ayrı programlama dili gerektirebilmektedir.

PLC ile program yazabilmek için birkaç farklı dil bulunmaktadır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:

  1. Ladder Diyagramı (LD)

  2. Fonksiyon Blok Diyagram (FBD)

  3. Statement List (STL)

Yukarıda belirtilen dillerden birisi ile PLC programlamaya giriş yapılabilir. Böylece PLC dünyasında hızlı bir giriş yaparak PLC’nin farklı dünyasına giriş yapılabilir. Örneğin PLC ile motor kontrolü, PLC ile analog işlemler gibi işlemler kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. PLC programlama teknikleri de devreye sokulmak suretiyle yeni ve kayda değer çalışmalar ortaya konabilir.

PLC Programlama Eğitimi

Günümüzde çoğu alanda yaygın bir kullanımı olan ve bu oranın daha da arttığı PLC’ler çoğu kimse için bilinmeyenlerle doludur. Teknolojiyi yakından takip edip bu dünyada söz sahibi olmak isteyenler için PLC ile ilgili eğitimsel çalışmalar yapmak oldukça yararlı olacaktır. Bu yönde yapılacak araştırmalar ve çalışmaların bireysel olmaktan çok profesyonel destek alınarak gerçekleştirilmesi önemli görülmektedir. Ayrıca internet ortamından PLC programlama dersleri konusunda çalışmak önemlidir.

PLC programlama teknikleri konusunda ilerleme kaydedebilmek için PLC programlama teknikleri programı ile çalışmak ve PLC programlama teknikleri pdf dokümanlara erişim sağlamak gerekir. Ayrıca PLC programlama pdf olarak sunulan eğitimsel e-kitaplara erişim sağlamak da gerekebilir. Böylelikle erişim sağlanan bu dokümanlar yardımıyla PLC programlama örnekleri uygulamalı olarak gerçekleştirilirse bilgi seviyesinin ve deneyimin artırılması adına faydalı çalışmalar ortaya koyabilecektir.

PAYLAŞ

 TESLA AKADEMİ